رزین ها ترکیبات شیمیایی ویا طبیعی هستند که درانواع مختلف با کاربردهای مختلفی وجود دارند و به لحاظ ظاهری دارای رنگها و بوهای متفاوت و با شرایط نگهداری مختلف هستند . البته استفاده از رزین های طبیعی به هزارن سال پیش برمیگردد زمانی اجساد را مومیایی میکردند یا از صمغ درختان که اغلب جنبه دارویی داشته  و در موارد دیگر در آب بندی قایق ها و ... استفاده میشده . بیشترین استفاده رزینها در رنگها میباشد در واقع این رزین داخل رنگها میباشد که باعث بهم پیوستن کلیه اجزا داخل رنگ میباشد و نهایتا لایه نهایی رابعد از خشک شدن بر روی سطح رنگ شده ایجاد میکند .

همانطور که گفته شد رزین ها دارای انواع مختلفی میباشند

  1. رزین پلی استر
  2. رزین اپوکسی
  3. رزین فنولیک
  4. رزین ونیل استر
  5. رزینهای پلی آمید
  6. رزین پلی اورتان
  7. رزین سیلیکونی
  8. رزینهای طبیعی
  9. سایر رزینها

تفاوت چوب و رزین

نکته مهم و دلیل استفاده ازرزین ها در صنایع چوب اول ضد آب بودن رزین میباشد و دوم بصرفه بودن رزین میباشد.باتوجه به کاربردهای تخصصی و وسیع هریک ازرزینها دراین مقاله به رزین پلی استرکه بیشتردرمحصولات گروه" صنایع چوبی ژوران "کاربرد دارد پرداختع میشود .

پلی استر :   (Polyester)

پلی استر ها دسته ای از پلیمرها هستند که دارای گروه های " استر" میباشند و در کل میتوان آنها را نوعی الیاف دانست با کاربردهای بسیاری از جمله در رنگ سازی و ساخت رنگهای پلی استری و یا در صنعت پارچه و نساجی  و ساخت نخ پلی استر ویا  ساخت انواع مجسمه و گلدان و تندیس و نقوش منبت و گل و بوته و تاج و غیره  و گاهی نیز در ساخت بعضی از صندلی ها و میز ها از جمله میز تحریر استفاده می شود

رزین پلی استر در واقع یک مایع غلیظ و شفاف میباشد  که در اثر مخلوط شدن با مایع دیگری به نام " هاردنر " یا خشک کننده که به  همین دلیل است که آن را دو جزئی مینامند  دمایش بالا رفته و واکنش شیمیایی بین ترکیبات انجام میگیرد و پس از مدتی به شکل ظرف و غالبی که در آن ریخته شده است خشک و سفت میشود .

 مایع رزین پلی استر دارای بوی بسیار تند و آزار دهنده ای است و در شرایط بدون تهویه استفاده بیش از 5 کیلو گرم در روز مجاز نمیباشد . دمای مناسب برای کار با آن 20 درجه سانتیگراد میباشد و در دمای زیر 12 درجه سانتیگراد واکنش بسیار دیر انجام میگیرد و شاید بسته به جنس آن رزین اصلا واکنش انجام نگیرد .همچنین به منظور صرفه جویی میتوان از انواع فیلرها و پرکنند ها مانند خرده چوب و مل و سایر مواد شیمیایی استفاده کرد .

نحوه تشخیص رزین از چوب

همانطور که در بالا گفته شد رزین ها ترکیبات شیمیایی خاصی با کاربرد های متفاوت میباشند . ولی استفاده از آنها در همه جای یک محصول چوبی درست نیست و میتواند مشکلات و خطراتی را در پی داشته باشد.

این نکات میتواند شما را در تشخیص چوب از رزین راهنمایی و کمک کند

  1. خرید و تهیه محصول از تولید کنندگان و دیدن محصول خام و رنگ نشده .
  2. استفاده از یک شئ نوک تیز مانند سوزن . سوزن را با اندکی فشار وارد کنید اگر داخل بافت شد میتواند چوب باشد در غیر اینصورت رزین میباشد . البته این روش نهایی نیست چون بعضی از رزینها نیز دارای بافت نرم میباشند و این کار نیاز به تجربه دارد .
  3. بهتراست روش سوزن را قبلا روی چند نوع چوب انجام دهید

استفاده از یک شئ نوک تیز داغ در جایی که در ظاهر مبلمان و کابینت تاثیری نداشته باشد . بدین صورت که سوزن داغ را داخل بافت کنید و میتوانید بوی دود چوب و پلاستیک را به راحتی تشخیص دهید

 

تعداد بازدید: 1953